Neste år vil det ikke lenger være mulig å selge boliger under “som den er paragrafen”.
Som følge av den nye avhendingsloven vil det koste mer å selge bolig og det vil bli strengere krav til selger, skriver Nidaros.
Pliktene til begge parter blir tatt mer alvorlig
Christoffer Strand i DNB Eiendom bekymrer seg ikke hva som da kan skje med boligmarkedet. Han forteller at endringen betyr at eiendommen skal overdras i den standen som kjøper kan regne med. Det gjør at opplysningsplikten til selger og undersøkelsesplikten til kjøper vil bli tatt mer alvorlig. Resultatet av dette vil føre til at flere feil og mangler blir avdekket. Strand påpeker at det et er flere som ønsker å ta trygge enn usikre valg.
– I praksis har det ikke så mye å si. Taksten vil ta lengre tid siden det er mer som skal undersøkes, og dermed også bli dyrere. Det samme vil nok gjelde boligselgerforsikringen, sier Strand.
Det blir krav om at boligen skal undersøkes for fukt før salg og det elektriske anlegget må undersøkes om det er over fem år siden siste sjekk.
Strand forteller at det nok vil bli mer fokus på forhold utover det som står i spørsmålene på egenerklæringsskjemaet til selgeren, om det er annen info kjøper burde vite om boligen.
Les mer her: Nye regler i forbindelse med kjøp og salg av fast eiendom
Anbefaler boligselgerforsikring
Det vil også ligge et større ansvar på kjøperne om å ha informasjon om boligen.
– Her gjelder i grunn de samme rådene som vi alltid gir til de som vil kjøpe bolig, og det er å lese seg godt opp på eiendommen før man kommer på visning og legger inn bud. Har du satt deg godt inn i boligen før du kommer på visning, har du kanskje klart en liste over det du lurer på. Visning er til for å sjekke det du nettopp har lest. God forberedelse hjelper deg til å bruke egen tid effektivt og til at man tar et mye tryggere valg, sier Strand.
Det vil fortsatt være mulig for kjøperen å kreve avslag på skjulte feil og mangler, men da må disse koste minimum 10 000 kroner å utbedre, og ikke være nevnt i salgsoppgaven eller tilstandsrapporten.
Strand forteller at dette vil nok gjøre at det blir lavere terskel for å melde inn saker i begynnelsen. Men om dette faktisk er en mangel vil bli bestemt angående om det er nevnt i tilstandsrapporten eller i andre salgsdokumenter.
Han råder alle som skal selge boligen om å skaffe seg boligselgerforsikring.
– Da er det noen som håndterer prosessen på vegne av deg i ettertid. Reklamasjonstiden for bolig er fem år, så det kan være utfordrende om du har flyttet bort for lenge siden og plutselig får et krav på 10.000 kroner fire år og åtte måneder etter at du flytta, sier Strand.
Han tror ikke at endringene vil ha påvirkning på boligmarkedet, og henviser til at dette gjør det tryggere og enklere for alle involverte
– Jeg tror det vil bli færre saker som rapporteres inn fordi man får mer informasjon. Selger må være ærlig om forhold ved boligen, og kjøper er nødt til å sette seg inn i alle feil og mangler som blir opplyst. Færre kommer til å bli sittende igjen med skjegget i postkassen, for å si det slik. Det blir tryggere for selger og kjøper, sier han.
Trenger du advokathjelp i en eiendomssak? Les mer om det her