Har du hevet boligkjøpet og fått erstatning fra selgeren, men oppdaget at du fortsatt har lidt et ytterligere økonomisk tap? Du har rett til å få dekket hele tapet ditt, og i en nylig dom fra lagmannsretten ble eiendomsmegleren holdt ansvarlig for å ha unnlatt å informere om viktige forhold ved eiendommen. Dette ga kjøperne krav på erstatning gjennom meglerens arbeidsgivers ansvarsforsikring, i tillegg til erstatningen de allerede hadde mottatt fra selgeren.
Sakens historikk
Etter hevet boligkjøp ble kjøperne tilkjent erstatning fra selgerens eierforsikringsselskap. Retten kom imidlertid til at kjøperne hadde lidt et økonomisk tap utover det de allerede hadde blitt tilkjent – et verditap som skyldtes prisstigningen for tilsvarende eiendommer. Spørsmålet var om eiendomsmegleren hadde opptrådt erstatningsbetingende uaktsomt overfor kjøperne, slik at kjøperne hadde krav på å få erstattet verditapet gjennom eiendomsmeglerens arbeidsgivers ansvarsforsikring.
Eiendomsmeglerens ansvar
Lagmannsretten påpeker at profesjonsutøvere som utgangspunkt har et strengt ulovfestet uaktsomhetsansvar, men at det samtidig finnes et visst rom for kritikkverdig atferd. Dette innebærer at megleren må handle i samsvar med «god meglerskikk».
For å oppfylle kravene til «god meglerskikk» må eiendomsmegleren følge både bransjens etablerte normer og praksis, men også handle i tråd med loven. I henhold til eiendomsmeglingsloven § 6-7 skal megleren «sørge for at kjøperen før handel sluttes får opplysninger som denne har grunn til å regne med å få, og som kan ha betydning for avtalen». Hvis megleren ikke har skaffet og kontrollert slike opplysninger, skal han informere kjøperen skriftlig om årsaken til dette før handelen gjennomføres.
Brudd på undersøkelses- og opplysningsplikt
I den aktuelle saken fant retten at eiendomsmegleren hadde brutt sin undersøkelses- og opplysningsplikt ved å unnlate å informere om problemer med vanninntrenging i boligen. Lagmannsretten oppsummerte selgers handlinger slik: «Megler fikk i mars 2019 opplyst av selger at det var problemer med grunnvannet som ikke lot seg løse. Han har også selv forklart at han reagerte på dette, ettersom han hadde fått motstridende informasjon fra selger tidligere. Like fullt unnlot han å undersøke nærmere, både før og etter at [en tidligere potensiell kjøper] trakk seg som interessent nettopp på grunn av dette problemet. Megler unnlot også å sjekke om den reviderte egenerklæringen fra selger var dekkende for informasjonen megleren nå satt på, og som han måtte forstå var av stor betydning. I stedet valgte han å nedtone betydningen av dette ved å uttrykke at problemet var løsbart til en overkommelig kostnad.»
Lagmannsretten var klar på at megleren «burde fremskaffet ytterligere opplysninger gjennom nærmere undersøkelser» og at han «kjente til opplysninger om eiendommen som han måtte forstå var av stor betydning for kjøpernes beslutning om å inngi bud». Ved å bryte undersøkelses- og opplysningsplikten hadde megleren også brutt kravet til god meglerskikk. Bruddet ble ansett som erstatningsbetingende uaktsomt. Kjøperne ble derfor tilkjent 1 475 000 kr som erstatning for verditapet, slik at de til slutt fikk full erstatning fra både selgerens og eiendomsmeglerens forsikringsselskaper.
Ta kontakt – fritt valg av advokat
Tror du at du har en liknende sak? Hvis du har kjøpt boligkjøperforsikring, har du fritt valg av advokat. Har du ikke kjøpt boligkjøperforsikring, har du dekning under rettshjelpsdekning, under innboforsikring eller husforsikring. Ta kontakt for en uforpliktende vurdering av våre boligadvokater på post@aladvokat.no.