Forbrukslån pant bolig

Forbrukerrådet: Ektefelle må få vite om pantsettelse av felles bolig

E24 skrev tidligere i år om Gunn Saimi, som var uvitende om at ektemannen hadde tatt opp flere millioner i forbrukslån. Gjelden ble misligholdt og bankene søkte hjelp hos namsmannen. Resultatet var at det daværende ekteparet fikk deres felles bolig tvangssolgt.

Det var i april i fjor at Namsmannen i Innlandet vedtok at eierandelen til Gunn-Saimis daværende ektemann skulle pantsettes, etter at han hadde misligholdt forbrukslånene – og bankene søkte hjelp hos namsmannen. Gunn-Saimi var uvitende om dette i over fire måneder, og ble ikke klar over pantstillelsen før hun ble innkalt til namsmannen i august. Dette var etter at Sør-Gudbrandsdal tingrett anmodet namsmannen om å informere henne.

Fagdirektør i Forbrukerrådet Jorge Jensen mener at i slike saker må personhensynet vike og krever at regelverket skal endres.

Gry Elisabeth Røhr ved Namsfogden mener derimot at medeier av felles bolig anses ikke som part, skriver E24.

Jensen var tidligere uvitende om at namsmenn gjerne ikke informerer samboer eller ektefelle som eier bolig sammen om mislighold av forbrukslån. 

– Denne praksisen bør endres. Ved å informere partneren til den som misligholder gjeld, vil man få mulighet til å finne andre løsninger som reduserer belastningen for de involverte. Det er en vesentlig belastning å måtte oppleve at boligen man bor i, blir lagt ut på tvangssalg, sier han til E24.

Magne Gundersen, programleder i Luksusfellen og forbrukerøkonom i Sparebank 1, mener at dette er en svakhet i regelverket som bør endres. Han synes det er veldig rart at Gunn-Saimi ikke anses som part da hun bodde med ektemannen i felles bolig.

– Når det begjæres pant i bolig, må alle som er deleiere informeres med en gang. Namsmennene bør legge om rutinene sine, sier Gundersen til E24.

Gundersen synes også det meningsløst at namsmennene henviser til taushetsplikt, da pantstiftelser i fast eiendom er offentlige opplysninger tilgjengelig hos Kartverket.

Gunn-Saimi har lagt inn bud på eksmannens halvdel og håper hun får kjøpt andelen som i nesten et halvt år har vært på tvangssalg.

Saksbehandler Erik Evardsen i Sør-Gudbrandsdal tingrett skriver i en epost til E24 at det ser ut som saken vil løse seg ved at hun kjøper den halvdelen, og at de antagelig vil stadfeste budet.

Jorge Jensen i Forbrukerrådet forteller at denne saken er et eksempel på hvor komplisert det blir med opptak av forbrukslån bak ryggen på en partner.

– Det er fortvilende, fordi bedrag i nære relasjoner alltid er smertefulle og vanskelig å beskytte seg mot. Det er helt naturlig at ektefeller opparbeider tillit til hverandre når de i år etter år unngår økonomisk vanskjøtsel. Også smeller det på det 25. året, sier Jensen til E24.


Les mer om: Fuktskader og råteskader

Les mer om: Arealsvikt