mus skadedyr

Nå er det høysesong for skadedyr – les hvordan du kan unngå dem her

Følg nøye med, høsten er høysesong for mus og rotteinvasjon

 

Høsten har kommet og nå som det blir kaldere tider er sjansen større for å få uønskede gjester inn i hus. Dinside skriver 11. september om hva du som boligeier kan gjøre for å unngå å få rotter og mus inn i hjemmet.

Les også: Erstatning eller prisavslag om du har kjøpt bolig med skadedyr.

– Høsten og vinteren er normalt årstider hvor mus og rotter søker varme og trekker inn i hus og hytter, sier skadeforebygger Therese Nielsen i forsikringselskapet Fremtind i en pressemelding  til NTB.

Invasjon av gnagere er et veldig stort problem

Som boligeier er du pliktig til å både å oppdage og gjøre forebyggende tiltak for å forhindre skadedyr. Dette blir regulert i  Forskrift om skadedyrbekjempelse.

– Dette er nok en ukjent plikt for de aller fleste. I forskriftene står det at kommunen kan pålegge eier eller leietaker å gjennomføre nødvendige tiltak, sier Therese i pressemeldingen.

Skadedyr kan nemlig være smittekilden til en rekke sykdommer som kan ramme mennesker. Intens lukt fra lort, urin og døde musekropper kan gjøre hjemmet uutholdelig å oppholde seg i. Alvorlige skadeomfang kan komme opp til sekssifret beløpt. Ikke bare blir treverk og isolasjon ødelagt, men det kan også oppstå brann som følge av kortslutninger i ihjelgnagde ledninger. I verste fall kan både bolig og liv gå tapt.

Skader for 100.000 kroner

 Din side henviser til et nylig eksempel fra virkeligheten:

En  forsikringskunde opplevde at lysspottene i huset  sluttet å fungere.Da spottene ble tatt ned så viste det seg at mus hadde tygget i stykker ledningene. Musene hadde krabbet seg oppover og skadet  flere etasjer. Det var en del ødeleggelser på elektriske anlegg, vegger og isolasjon. Regningen for reparasjonen kom på nesten 100.000 kr.

– Kort fortalt dekker vi utbedring av skaden, men årsaken må kunden dekke selv. Er årsaken, for eksempel, gammel og dårlig grunnmur med mange sprekker, må kunden selv stå for kostnaden med ny mur eller sikring, slik at skadedyret ikke kommer inn igjen, sier Anne Voll  fra Gjensidige til Dinside.

Forebyggende tiltak mot gnagerne

Det viktigste du som huseier kan gjøre for å unngå mus er å tette små sprekker og hull på utsiden av husveggen. Musene kommer seg som oftest inn igjennom grunnmuren og kledningen og i hjørnekassene på eldre hus.

– Det kan være en sprekk mellom det nederste bordet av kledningen og grunnmuren. På eldre hus, gjerne gamle laftehus, kommer musa inn gjennom hjørnekassene, en kasse utenpå hjørnene der panelet på de to veggene møtes, sier Stein Norstein fra Anticimex til Dinside.

– Ta en titt på utsiden av bygningen og kjenn etter åpninger som avgir varme. Tett igjen hull, sprekker og ventiler med netting, forteller han videre.

Frykter du å ha skadedyr og insekter i boligen, bør du bruke hørselen ekstra godt, anbefaler Norsk Hussopp Forsikring.

Blant annet bør du være ekstra påpasselig på krafsing og gnagelyder i veggene, skriver de i en pressemelding.

Det ikke skal mer enn 6 mm til for at mus kommer inn i huset, så  det er viktig å sørge for at det ikke finnes glipper i dørkarmen ut som er store nok for uvedkommende besøk

Ikke bruk gift for å bekjempe mus og rotter

Anne Voll fraråder i å bekjempe skadedyrene med gift.

– Bruk av gift uten feller kan føre til at dyrene dør inne i vegger og gulv, som kan spre ubehagelige lukter, forteller hun til DinSide.  Stein Norstein anbefaler den gode, gamle musefella som et effektiv verktøy for å ta knekken på gnagerne.

– Bruk feller som løser seg ut lett, og bruk for eksempel en eplebit eller nøttepålegg som åte, forteller Norstein.