boligpriser stiger

Boliglånsforskriften begrenses – skaper frustrasjon

Myndighetene vil  begrense boliglånsforskriften. Boligprodusenter er fortvilet over utviklingen.

Finanstilsynet fjernet nylig fleksibiliteskvoten, som ga bankene mer rom for å fleksibilitet under coronakrisen, skriver Nettavisen.

Disse innstramningene i boliglånsforskriften ble ikke godt mottatt av Boligprodusentenes Forening

– Vi er svært bekymret for at varslede innstramninger i boliglånsforskriften ikke tar hensyn til sysselsettingen og verdiskapningen i boligbyggingen, skriver organisasjonen i et krast høringssvar til Finansdepartementet.

Boligforeningen hevder at innstrammingen vil føre til tapte arbeidsplasser, da hver nye bolig er verdt 3,4 årsverk i hele verdikjeden.

– Fall i nyboligproduksjonen har derfor store konsekvenser for sysselsettingen, sier administrerende direktør Per Jæger til Nettavisen.

Boligmarkedet i hovedstaden har de siste månedene vært brennhett, og prisene har steget i været. Boligprodusentene hevder dette forverrer situasjonen om det blir vanskeligere å få boliglån.

– Boliglånsforskriften er i realiteten innrettet for å møte utfordringene i Oslo-området med stigende boligpriser i bruktmarkedet. Boligmarkedet i Norge er mer enn bare Oslo, og vi må skille mellom nye boliger og brukte boliger slik at regulering av prisstigning i storby ikke reduserer nybygging i resten av landet og påskynder sentraliseringen, sier Jæger til Nettavisen.

Les også: alt om fukt- og råteskader

Boligprodusentene hevder også at mediene gir et feilaktivt bilde av et veldig populært boligmarked, når realiteten er at dette hovedsakelig gjelder Oslo. Bruktmarkedet har prisstigning, men nyboligmarkedet er så mye som 20 prosent lavere enn i fjor.

– Færre nye boligprosjekter forsterker prisveksten i boligmarkedet, særlig i Oslo og storbyer, avslutter Jæger.