Bolig bodø

Journalist hevder Bodø vil dø ut dersom unge mennesker ikke får hjelp på boligmarkedet

Uten gode og billige boliger for ungdom vil Bodø etter hvert dø ut; druknet i et hav av gåstoler og hårnett, skriver kommentar Stein Sneve i avisen Nordland.

Sneve er bekymret for at en bølge av yngre flytter ut av Bodø. Han påpeker at hovedproblemet er at boliger bare blir dyrere og dyrere.

«Drømmer er slitesterke saker, og håpet det siste som går dukken. Og bra er det; ellers hadde Bodø vært ille ute.For når det gjelder ungdoms håp om en gang å eie sin egen bolig, er Nordlands hovedstad blitt byen der drømmer dør. Og dør ungdommens drømmer, dør også drømmen om 70.000 innbyggere i 2050. Ja, uten ungdommen dør til slutt også byen; druknet i et hav av gåstoler og hårnett – en byutvikling like bærekraftig som en isbit i en vannkoker.» skriver han poetisk i avisen.

Han legger til at det generelt er vanskelig for unge å kjøpe seg bolig og det gjelder hele landet, ikke bare Bodø. Men Bodø er på verstinglisten.

Sneve peker videre på tallene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.  De viser at de siste ti årene har boligene en enslig førstegangskjøper råd til sunket fra 38 prosent til 15 prosent.

Det eneste alternativet blir da å leie en leilighet, som i praksis betyr å kaste penger ut av vinduet. Leieprisene øker også stadig. Muligheten til å spare opp nok penger til egenkapital ved siden av høy husleie blir en utfordring og ungdommen klarer ikke holde tritt med boligmarkedet.

Sneve utdyper videre om sitt eget boligregnestykke.

– Om noen få år er min siste leilighet nedbetalt. Da sitter jeg igjen med en gevinst på rundt tre millioner kroner i forhold til da jeg kjøpte min første.

Dersom Sneve hadde leid leilighet i samme periode til gjennomsnittlig 7.500 i måneden ville han ha hatt utgifter på 2,25 millioner kroner.

– På 25 år har jeg altså tjent godt over fem millioner kroner. Utelukkende ved å sitte i ro og la boligmarkedet jobbe for meg, skriver han.

Han forklarer videre at dette sier alt om den økonomiske fordelen ved å eie egen bolig. Og at denne fordelen skaper det største klasseskillet i dagens Norge, nemlig arv.

– Ungdom med rike foreldre, eller foreldre som kan sette huset i pant, klarer seg fint inn i boligmarkedet. Men uten dette er bolig kun en fjern drøm.

– Den sosiale utjevning den norske velferdsstaten har skapt gjennom 75 år er i ferd med å bli en lykkelig parentes. For i økende grad avhenger din suksess her i livet igjen av hvem du «er under», ikke hvor flink og arbeidsom du er, skriver Sneve

Sneve mener at vi er i ferd med å akseptere en samfunnsmessig urettferdighet som vi burde vært ferdig med.

Han  forteller at under siste valg foreslo Bolig Venstre at kommunen skulle bygge egne boliger for ungdom. Dessverre var ingen andre partier enige. Han påpeker at siden 80 prosent har egen bolig så er ikke de resterende 20 prosentene en viktig sak for  flertallet av velgerne.

  • Men det er en vinnersak overfor framtida. Gode og billige boliger vil gjøre Bodø mer attraktiv for de som skal bygge denne framtida, skriver han.

Han påpeker at i Bodø er det ikke boligmangel som er problemet, da det har kommet 1000 nye leiligheter i Bodø de siste fem årene. Det er også planlagt enda flere fremover. Problemet er at boligene er for dyre, og markedet overlates til seg selv. Det blir også feil å skylde på utbyggerne .

– Dette er et offentlig ansvar, gjerne i samarbeid med utbyggerne. Et uregulert marked vil alltid bevege seg i retning monopoler, som allerede Adam Smith innså; en opphopning av makt og penger på et fåtall hender, skriver Sneve.

Les også: Alt om fukt og råteskader

Sneve mener vi har to valg til å løse dette problemet.  Det første valget er å bidra til billigere boliger gjennom offentlig subsidierte boliger eller gjøre det enklere og billigere for ungdom å få lån.

Det andre valget er å gjøre det billigere å leie, slik at ungdom lettere kan fylle opp egenandelen til boliglån.

Han forklarer at dette kan gi byen et fortrinn i kampen om å få ungdommer til å flytte dit. Både for de som ønsker å leie billig, og de som har råd til å kjøpe en rimelig leilighet. Det er nok ikke nok alene, men vil utvilsomt kunne gi byen en liten fordel i kampen om ungdommen. Enten de ønsker å leie billig, eller vil øke sjansen for å kunne kjøpe en egen bolig.

– Slik kan Bodø gå fra å være byen der drømmer dør, til byen der drømmer skapes. Om noen har politisk vilje til å la drømmen skje, avslutter han.