Amanuel Meselu fikk beskjed av huseier at de ikke ville leie ut til afrikanske gutter.
Amanuel fra Ås skal studere statsvitenskap ved Høgskolen i Østfold til høsten. I jakten på et sted å bo i Halden kom han over en interessant leilighet på Finn.no. Da Amanuel presentere seg selv på mail han et lite trivelig svar.
«Jeg leier ikke lenger ut til afrikanske gutter» svarte utleieren.
— Jeg ble sjokkert over det hun skrev. Jeg har jo opplevd rasisme før, men aldri så direkte. Det var nytt for meg, forteller Amanuel til studentavisen Khrono.
Tar saken videre
Nyheten spredde seg videre til familie og venner av Amanuel og de var like sjokkert som han. Den ferske studenten ville egentlig bare glemme saken, men storebror Daniel kunne rett og slett ikke la saken ligge. Han sendte en lang melding til utleieren med henvisninger til diskrimineringsloven og hva han syntes om huseiers holdninger.
Utleieren viste liten forståelse og endte en lang meldingsutveksling med beskjed om at hun snakket ut ifra bitter erfaring og ikke orket enda et år i helvete.
— Broren min skulle bare fortelle utleieren at hun ikke har lov å diskriminere på den måten basert på etnisitet. Etter at de hadde snakka sammen en stund så innså hun fremdeles ikke at det hun hadde sagt var feil, forteller Amanuel til Khrono.
Brødrene beste seg for å dele samtalen på Instagram og kontakte media.
Emanunel forteller at han fortalte huseier om etnisiteten sin fordi han tenkte at det var noe fint å vite om han som person, men at han aldri i verden hadde trodd at det ville ødelegge sjansene hans for å få leie leiligheten.
Får støtte av rektor
Rektor ved Høgskulen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, tar sterk avstand til slike holdninger og forteller til Chrono at han synes det er trist å se hvordan Emanuel har blitt behandlet.
— Vi synes det er svært beklagelig at en av våre studenter har hatt en slik opplevelse i møte med utleiemarkedet, skriv Jelsness-Jørgensen i en SMS til Khrono.
Han skriver videre at studiemiljøet ved høyskolen i Østfold skal være mangfoldig og at for dem er kunnskap, respekt og fellesskap uavhengig av kjønn, tro, legning eller kulturell bakgrunn helt sentrale verdi og drivkrefter.
Historien til Emanuel har vakt mye oppmerksomhet og han forteller at han mottatt mange støttende tilbakemeldinger og botilbud. Boligsituasjonen hans har løst seg og han flytter snart inn i en hybel.
Framtida, som først omtalte saken, har vært i kontakt med utleieren som ikke vil kommentere situasjonen.