Olav Kasland, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, reagerer på at det blir solgt boliger før de er godkjent etter reguleringsplan.
– Dette er jo Oslo og vi vet at det skjer endringer på reguleringsplaner hele tiden og det blir da høyst problematisk, sier han til Finansavisen.
– Folk binder opp pengene sine i inntil ett år, og kan også gå glipp av verdistigning om de må kjøpe noe annet senere, sier Kasland til Finansavisen
Prosjektet består av 281 leiligheter fordelt på fire byggetrinn. Skanska satser på å kunne starte byggingen i løpet av første halvår 2021, men tar forbehold om det ikke skjer før i andre halvår, skriver Finansavisen.
Les vår artikkel om hvordan man krever kompensasjon fra eiendomsmegler.
Skanska selv erkjenner at det er uvanlig å selge boliger som ikke er regulert.
– Vi er avhengig av å få solgt boligene for å finne nye prosjekter så vi får resirkulert vår kapital inn i nye prosjekter, sier Brevik til Finansavisen.
Han forteller at kjøperne har fått beskjed om dette i kontrakten, og at de må forholde seg til risikoen at reguleringen kan drøye i tid. Brevik har imidlertid tro på at et omforent planforslag vil bli stadfestet før årsskiftet. Han innrømmer at det er unormalt å gjøre det på denne måten.
– Det å selge før det er regulert er unntaket. Risikoen er om bystyret i Oslo vedtar noe annet enn planforslaget, da må vi gå tilbake å se hvordan vi skal løse det med de som har kjøpt eller mulige kjøpere.
Brevik legger til at de anser planen som ligger der som god, og det er samsvar mellom Plan- og bygningsetaten og Skansa om hva de ønsker.
Prosjektet har en egen nettside, Boiborgen.no. For å lese om mangel på regulering må du laste ned prospektet og skrolle deg ned til side 151. Her står det:
«Det tas forbehold om at reguleringsplan er godkjent og rammetillatelse samt igangsettingstillatelse er gitt innen 31.09.2021. Det tas forbehold om at styrende organer hos selger godkjenner og beslutter byggestart innen 31.09.2021. Dersom kontrakten bortfaller på grunn av forbeholdene, skal kjøperen få tilbakebetalt innbetalt forskudd uten ugrunnet opphold.»
Det vil at de som kjøpte i leilighet august risikerer å sitte på gjerdet og vente i over ett år før de vet sikkert hva de får. Kvasland reagerer på dette og mener at dette er et forsøk på å gjemme bort forbeholdene.
– Når dette står først på side 151 i prospektet, er det forbrukerfiendtlig. Det er helt opplagt at det ikke nevnes tidligere fordi dette ikke er noe pluss for prosjektet, sier Kvasland til Finansavisen.
Han mener Skanska må gjøre grep og fremheve dette mer siden det dreier seg om vesentlige forhold.
Brevik i Skansa hevder selv at dette er tydelig.
– Forbehold om regulering kommer tydelig frem både av salgsoppgave, kjøpekontrakt og er muntlig opplyst om til alle interessenter av megler. Samtidig er vi opptatt av å få tilbakemeldinger på hvordan vi kan forbedre vår kundekommunikasjon og vi er åpne for å gå igjennom salgsdokumentasjonen med Forbrukerrådet dersom de har innspill, sier Brevik forteller han til Finansavisen.
Han legger til at dette ikke er noen risiko for kjøper, og at de er åpne for dialog dersom dette er noe som påvirker enkeltleiligheter.
Finansavisen konfronterer Brevik med at kjøpere som binder seg opp ikke kan kjøpe andre steder. Det kan skape utfordringer for lisvhendelser, og dersom boligen blir kansellert kan prisene ha økt når man må kjøpe noe annet.
Brevik svarer med at kjøpere er informert om reguleringsstatusen. Denne er forventet i løpet av fjerde kvartal i år eller første neste år. Han mener at dette er «kort» periode med tanke på at det er cirka to år til overlevering. Brevik legger også til at prisene kan gå begge veier, selv om trenden nå er prisvekst med rekordlav rente og lav tilbudsside.
– Det vil alltid være en mulighet for at boligpriser stiger eller synker, og det vil fremdeles være kjøpers mulighet eller risiko, sier Brevik.
Skansa kommer til å fortsette med denne risikoen siden de er kapitalsterke, og Brevik er ganske sikker på at planforslaget går igjennom.
Les også: Hvilken lov gjelder ved kjøp og salg av bolig
Han legger til at det ikke er sånn at dette er en drømmesituasjon og at de egentlig ikke ønsker å ha denne risikoen. Det beste er jo selvsagt at alt står klart uten låse tråder.
Brevik forteller at dette også ble gjort på Aveny Vest i Lillestrøm, men at de der var veldig sikre på utfallet.
Finansavisen har vært i kontakt med flere av de store utbyggerne, og det er få som gjør det samme som Skanska.
Det er derimot flere som har tatt forbehold om godkjent rammesøknad som kommer senere i prosessen.
– Vi har som prinsipp at vi skal ha alle offentlige tillatelser på plass før vi legger et prosjekt ut for salg, sier kommunikasjonsdirektør i OBOS, Åge Pettersen, til Finansavisen.
Martin Asp, administrerende direktør i JM, forteller at de heller ikke har noe prosjekt hvor det selger boliger som ikke er regulert. Han innrømmer at det ikke er umulig at det kan ha skjedd tidligere, men det har han ingen kunnskap om.
Höegh Eiendom verken selger eller planlegger å selge boliger før godkjent regulering foreligger, bekrefter administrerende direktør, Eirik Thrygg.
Selvaag Bolig derimot kan ikke avvise at salg uten regulering har skjedd.
– Hvis vi tar en slik risiko er det fordi vi vet med sikkerhet at prosjektet går gjennom som planlagt. Vi har ikke gjort det i Oslo. Det er mye som kan skje underveis og det kan slå uheldig ut for både utbygger og kunder, sier kommunikasjonsdirektør Kristoffer Gregersen til Finansavisen.