DinSide henviser videre til ekteparet bak kontoen @10mill10ar på Instagram. Vedkommende kaller seg også Hobbyinvestoren. Gjennom et gjesteinnlegg på siviløkonom Hallgeir Kvadsheims blogg fortelle de hvordan de har bygd opp eiendomsportefølje verdt 18 millioner kroner på åtte år. Ektepar er mennesker med helt gjennomsnittlige inntekter. Paret har skutt gullfuglen i utleiejungelen og er virkelig et kroneksempel på at du
ikke trenger å være styrttik for lykkes med å investere i eiendom.
Paret kjøpte først en leilighet i for åtte år siden på 50 kvadratmeter . De pusset den opp nesten helt på egenhånd. Egenkapitalen var spart opp over flere år og foreldre hjalp til med kausjon.
I 2014 fant paret en bolig med utleiedel. Paret kjøpte bygårdleiligheten for 5,5 millioner med omkostninger. Med utleieinntekter på 17.259 kroner i måneden dekket det store deler av lånet og avdragene. Paret satt dermed igjen med bare 10.000 i boligkostnader i måneden.
Noen år etterpå kjøpte paret en helt egen utleiebolig og har nå en eiendommer verdt 18 millioner.
Les også: Alt om fukt- og råteskader ved boligkjøp
Parret bak Hobbyinvestorene er selve eksempelet på en solskinnshistorie, og det kan selvsagt påvirke mange andre til å tenke i samme bane. Men det er også viktig å ikke bli blendet av andres suksess. Det er derfor smart å ta en vurdering om dette faktisk kan være en investering for deg. Rentene er per dags dato veldige lave, men Phil påpeker at disse kan faktisk endre seg.
Carsten Phil i Utleiernes Landsforbund forteller til DinSide at det er to elementer du bør være sikker på før du kaster deg ut i leiemarkedet. Det er hvordan leiemarkedet er der du bor og hvor du befinner deg på din egen “boligreise”.
– Det siste er nok viktigst for de fleste. Hvis du vet at du skal kjøpe ny bolig om ikke så lenge, vil det som oftest være lurest å bygge egenkapital for å kunne håndtere dette boligkjøpet, og dét gjør du lettest ved å betale ned gjelda.
– Dersom det er utleie du landet på til slutt, må du finne ut om du skal satse på en egen utleiebolig, som du eventuelt kan starte med å leie ut, for så å la barna overta etterhvert, sier Pihl til Dinside.
Phil trekker frem kjøp av bolig med utleiedel som en gunstig mellomløsning. Utleie i egen bolig er skattefritt, og du har mulighet til å bruke utleiearealet selv dersom du selv plutselig trenger plass.
Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea understreker at høy boligverdi og lavt boliglån gir deg gode forhandlingskort overfor banken med tanke på renter, skriver DinSide. Incedursun påpeker derimot også på at å være gjeldsfri er en trygghet dersom du blir syk eller mister jobben.Det finnes heller ingen garanti for at at boligpriser holder seg høye og rentene lave. Det kan derfor også være mest gunstig å ha betalt ned boliglånet.
Incedursun avslutter med å nevne at dersom du bygger ut boligen med utleiedel mindre enn halvparten av boligen så er leieinntektene skattefrie.