c

Dette er viktig å huske når du skal kjøpe bolig

Dette er fellene som er vanligst ved boligkjøp

Sture J. Pettersen forteller Drammens Tidene at folk flest blir i alt for liten grad skremt.

Det er lett å bli begeistret for en bolig i riktig beliggenhet og pris. Dersom prospektbildene er fine nok er det lett å basere kjøpet kun på dette. Det at kjøperne ikke tar takstrapporten alvorlig og ignorerer eventuelle problemer som kan dukke opp, kan føre til store utfordringer i etterkant.

Tilstanden til boligen er jo faktisk mer viktig enn pris, utforming og beliggenhet.

– Veldig mange får seg en overraskelse, og det går utover privatøkonomien, i og med at man ofte strekker seg lenger i budrunder enn man hadde planlagt og kanskje har økonomi til, legger Pettersen til. 

Sigmund Clementz, informasjonssjef i forsikringsselskapet If forteller til DT at det de ser spesielt en ting som mange glemmer å være obs på.

 

– Det dreier seg om stikkledninger, vann og avløpsrør som kan gå fra det kommunale nettet og inn til huset, forteller Sigmund Clementz, informasjonssjef i forsikringsselskapet If, til DT.

Som huseier har du ansvar for at disse fra hovedledningene og inn i huset fra kommunens hovedledning. Dette gjelder også om stikkledningen går igjennom en annens tomt. Dersom boligen er gammel, så kan rørene være skjøre. I verste fall kan det da skje et rørbrudd. Dette skal det egentlig stå om i takstrapporten, men det lønner seg likevel å kontakte kommunen for rørleggerkart.

– Dette er nok en skjult bombe for mange, som man bør orientere seg om når man er på visning, og følge med på når man tar over huset, forteller Clementz.

Dette bør det stå om i takstrapporten. Det er også mulig å kontakte kommunen og be om rørleggerkart.

Det er våtrom og kjøkken som er de viktigste rommene å sjekke, i følge Sture Petterson, takstmann i Norsk Takst til DT.

Han trekker også frem taktekking, utvendig kledning og rom under terreng som viktig elementer å sjekke for unngå fremtidige store kostnader.

Petterson legger til at du burde se at det er utført en grundig kontroll av de tingene i tilstandsrapporten fra takstmannen og at det viktig med dokumentasjon på utrettet arbeid.

– Dokumentasjon har ikke vært det sterkeste kortet til håndverkere opp gjennom, og sånne ting har en tendens til å bli litt borte ved eierskifte, hevder  Are Skaar Nielsen fagsjef i sanitærteknikk, utdanning og rekruttering hos Rørentreprenørene Norge til DT.

Nielsen henviser til portalen boligmappa.no. Her kan man finne  dokumentasjon som er gjort i boligen av autoriserte fagfolk.

 

Lukt  på leiligheten, råder Ken Gordon Solfjel, leder i Tømrer og byggfagforeningen til Nettavisen.

– Jeg sier alltid til folk at de bør bøye seg ned og lukte når de er på visning. Råtelukt kan man finne på uante steder, forteller leder i Tømrer- og byggfagforeningen, Ken Gordon Solfjeld til DT.

Sture Pettersen forteller videre at det har skjedd at huseiere har pusset opp boligen for å skjule dårlig håndverk

– Det er også veldig mye relatert til innredning av og bruk av kjellere og underordnede rom som ikke er lovlig, og det er spesielt viktig å se på tiltak for brannspredning og rømningsveier her, så dette ikke utgjør en fare, påpeker Pettersen til DT.

Om du er interessert i en eldre bolig så bør du kontrollere El-anlegget. Takstmenn har som regel ikke kompetanse på dette området.

– Står dét i tilstandsrapporten. bør man være ekstra våken, for det betyr at ingen har vurdert det elektriske i det hele tatt, som er en svært viktig del av boligen, forteller Jon-Steinar Sjøvik Hanstad, direktør for teknisk seksjon i Nelfo, til DT.

 

Takstmann Pettersen forteller til DT at det også er viktig å se an de som har bodd i boligen før. Er det en eldre dame, har hun mest sannsynlig hatt et helt annet energiforbruk enn hva en familie med barn vil forvente seg. Sikringer kan da ryke oftere og varmtvannet blir fortere brukt opp. Tidligere eiere har ikke hatt problemer på dette fordi de har hatt lavere forbruk.

Et elektrisk anlegg har cirka 30 års levetid, og det må man ta i beregning når man ser på eldre boliger.

– Så må man huske på at for 30 år siden hadde vi langt færre produkter i huset vårt. Ikke boost-funksjon på platetoppen, ikke iPad og mobiler til alle i familien, rett og slett langt færre ting som brukte strøm. Belastningen på anlegget er en helt annen i dag, forteller Jon-Steinar Sjøvik Hanstad i Nelfo til DT

Når det kommer til leilighetskjøp så er det mange som overser at blokken og uteområdets tilstand kan koste.

Der kan det ligge problemer som går på fellesøkonomi, alt fra rørføring til yttertak eller fasader som må skiftes. Det kan gjøre at de månedlige utgiftene for deg som eier av leilighet går betydelig opp, forteller president i Norsk Takst, Sture J. Pettersen til DT.

Fellesarenaer vurderes som oftest ikke av takstmannen. Dersom man ikke har undersøkt godt nok på forhånd så kan store utbedringer komme som en stor og ubehagelig overraskelse.

Les også: Hva skal til for å heve et boligkjøp

– Det aller beste er selvsagt å ha med fagfolk på visningen. Har man ikke hatt det så bør du forhøre deg med fagfolk om du rekker det, og uansett er det lurt å vurdere størrelsen på budet ut fra sannsynligheten for at det er noe som må gjøres, råder Pettersen i Norsk Takst til DT.

Han legger til at det er forskjell på grundigheten til takstmenn og at man gjerne kan være kritisk. Det er også forskjell på hvilken rapport som er rekvirert i forbindelse med salget, men dette er noe som vil endre seg betydelig allerede fra neste år.

I disse dager er en forskrift til behandling, men den kan bli utsatt noe på grunn av koronapandemien. Forskriften vil, når den iverksettes, blant annet stille strengere krav til hvor grundig en tilstandsrapport skal være, skriver DT.

Det er spesielt viktig å å være overvåken rett etter innflytting.

– Se etter problemstillinger. Mulige lekkasjer, fuktproblemer og funksjon på tekniske installasjoner. Merker du at det er vesentlige mangler, så reklamer på det så snart som rå er, råder , Sture J. Pettersen til DT.