Prisavslag i henhold til avhendingsloven er det vanligste kravet du retter mot selger dersom det er noe feil med boligen du har kjøpt. Det betyr at du krever penger tilbake fra selger. Les mer her hva det går ut på og hvor mye du kan kreve.
Hjemmelen: avhendingslovens paragraf 4-12
Det er i paragraf 4-12 i avhendingsloven det står spesielt om prisavslag.
Det viktigste her er at det må foreligge en mangel for å kreve prisavslag, og at det skal være “forholdsmessig”.
Vær oppmerksom på at avhendingsloven kun gjelder for kjøp av brukt bolig, ikke nybyggede. Har du kjøpt ny bolig, må du se hva bustadoppføringslova sier om prisavslag.
Hva er en mangel?
Det såkalte mangelsbegrepet dukker opp i alle typer kontraktsforhold. Hva som skal til før det foreligger en mangel ved boligkjøp kan noen ganger være vanskelig å fastslå.
Det som er sikkert er at boligen ikke er i den tilstand kjøperen hadde grunn til å forvente seg for at den skal være når vi kan snakke om en mangel.
Det ekskluderer forhold kjøperen har fått informasjon om før kjøpet, eller ting som vil vært lett å få øye på ved egen besiktigelse.
Da står vi igjen med såkalte skjulte mangler. Det kan være så mye, fra feil i konstruksjonen til skadedyr.
Mange tvister går på hvorvidt selger har informert om mangelen, om den er alvorlig nok eller om den oppsto før eller etter salget.
Beregning av prisavslaget
Loven nevner to måter å beregne prisavslag etter kjøp av bolig på. Den ene er fallet i markedsverdi som følge av mangelen (“forholdsmessig prisavslag”). Den andre er utbedringskostnadene ved å få mangelen rettet
Det naturlige utgangspunktet i de fleste saker er å se hvor mye det koster å rette opp mangelen. Er det noe bygningsteknisk som kan repareres eller fikses på annen måte, skal det gå greit å få et prisoverslag på dette.
I enkelte tilfeller kan reduksjonen i boligens markedsverdi være større enn hva det faktisk koster å gjøre noe med den.
Her har Høyesterett kommet til at kjøper kan ta utgangspunkt i prisfallet når han krever prisavslag. Det er nevnt i en dom som er referert i Norsk rettstidende fra 2010, side 1395: “Kjøper er ikke avskåret fra å kreve et prisavslag som overstiger utgiftene ved å utbedre mangelen”.
Andre former for beføyelser mot selger
Selv om prisavslag er det mest vanlige, og som regel også det mest praktiske, finnes det andre mulige reaksjoner i henhold til avhendingsloven. Det innbefatter retting, erstatning eller heving.
Heving er regnet som det mest inngripende. Det betyr at selger må tilbakebetale hele kjøpesummen mot å ta over boligen igjen. Det er er derfor forbeholdt de alvorligste tilfellene av mangel.
Bruk av advokat
Advokathjelp i saker etter avhendingsloven dekkes for en del av innboforsikringen. Bruk av rett advokat sikrer korrekt hjemmelbruk, at krav eller innsigelser fremmes innen de relevante tidsfrister og forhåpentligvis at man kommer fram til en rask og riktig løsning for deg.
Det vil absolutt være en fordel med en advokat med erfaring fra fagfeltet. Advokatfirmaet Teigland tar saker over hele landet.
Kilder:
Trygve Bergsåker. Kjøp av fast eiendom: med kommentarer til avhendingsloven. Norges eiendomsmeglerforbund 2013 5. utg.
Simonsen, Lasse. Prisavslag og erstatning for mangler ved fast eiendom. Gyldendal, 2019.
Vanlige spørsmål
Hvem gjelder avhendingsloven for?
Avhendingsloven regulerer forholdet mellom selger og kjøper av brukt bolig.
Hvor mye kan jeg kreve i prisavslag?
Prisavslag beregnes ofte etter kostnadene som er nødvendig for utbedring. Du kan også kreve et beløp tilsvarende fallet i boligens markedsverdi, dersom dette faktisk er større enn det en utbedring vil koste.
Trenger jeg advokat?
Det er opp til deg å vurdere om du vil høre med en advokat. Husk at selger har juridisk bistand fra forsikringsselskapet dersom vedkommende har eierskifteforsikring. Du kan få en fri konsultasjon hos Advokatfirmaet Teigstad før du eventuelt tar en avgjørelse.
Kilde
Harald Benestad Anderssen, Avhendingsloven med kommentarer, Oslo 2008