En boligkjøper diskuterer med en advokat om "Selges som den er" klausul

Slutt på “Selges som den er” klausul

Strengere regler for boligselgere

 Fra og med 1 januar 2022 ble det strengere regler for salg av bolig.

Det har vært vanlig og helt lovlig å selge boliger «Som den er». I 2022 ble Avhendingsloven forandret og klausulen fjernet.

Selger fikk større ansvar

Konsekvensene ble at du som boligselger fikk et lovpålagt og større ansvar for å informere om vesentlig informasjon om boligen.

– Til lovendringene er det laget en forskrift som bestemmer hvordan en tilstandsrapport skal utformes. Det gir både selger og kjøper en mye bedre tilstandsrapport, som vil gi den informasjonen man trenger før en bolighandel, sa Finn Christian Hovde-Hagen i forsikringsselskapet Fremtind i en pressemelding.

Fjerning av klausulen innebærer at selgeren blir ansvarlig for alle feil ved boligen. Dette inkluderer også skjulte mangler. For å unngå fremtidige tvister er det derfor svært viktig  å få en bygningssakkyndig til å foreta en dokumentert gjennomgang.

– Selvfølgelig har ikke alle kompetanse og forutsetning til å vite alt om egen bolig. Men det er nettopp dette en bygningssakkyndig skal hjelpe deg med å avdekke. En tilstandsrapport etter den nye forskriften vil være en betryggelse for deg som selger, fordi du ikke er ansvarlig for de feilene og manglene som opplyses om i rapporten, sier Hovde-Hagen.

Les også: Dyrere, men også tryggere å selge bolig

Fast kostnadsgrense på mangel

Om du har tenkt til å selge bolig, er det viktig å få en tilstandsrapport som imøtekommer kravene.

Det er også en lavere terskel for at noe blir regnet som en mangel. Kostnadsgrensen på en mangel er satt til 10 000 kroner.

Hovde-Hagen påpekte at dette ikke betyr at du automatisk får erstatning om du som kjøper oppdager mangler over 10 000 kroner. Om det for eksempel er en feil som du burde forventet eller oppdager før kjøpet så er ligger ansvaret hos kjøperen.

Trenger du advokathjelp i en eiendomssak? Les mer om det her