Yngve Horvei ville fremleie leiligheten i sin i Bergen da han skulle ut på utveksling. Ble møtt av diskriminerende holdninger fra utleieselskapet.
Yngve Horvei fant to interesserte kandidater fra India i jakten på leietakere. Kontrakten var klar til å bli signert, men da Yngve informerte utleier Bjørn Kåre Vågenes Eiendom om de nye leieboerne ble han sjokkert over svaret, skriver E24
Utleier informerte om at det ikke var aktuelt da tidligere erfaringer hadde resultert i ubeboelige leiligheter grunnet matlukt.
Horvei syntes beskjeden fra utleieselskapet var trist og at det var ubehagelig å overrekke de dårlige nyhetene til inderne.
– For det første fordi de rotet vekk noe jeg hadde jobbet for å få til i en måned. For det andre at de ikke ville fortelle inderne dette direkte, slik at jeg ble nødt til å videreformidle et motbydelig budskap jeg aldri kunne stått inne for selv, fortsetter han til E24.
Daglig leder i BKV Eiendom, Tor Kristian Kjølvik, skriver i en e-post til BT at det ble gjort feil i saken og at deres medarbeider er svært lei seg for inntrykket som ble skapt, og har tatt lærdom av saken. Videre skriver han:
«Det er svært kjedelig at BT har interesse av å tillegge vårt foretak holdninger vi ikke har. Vi følger reglene etter husleieloven og andre relevante regler og ønsker å gi våre leietakere en rettferdig og god opplevelse gjennom leieforholdet.»
Ashis Chaplot er av inderne som ble nektet å flytte inn. Han forteller i en epost E24 at det var svært vanskelig å få tak i leilighet i Bergen, og at han til slutt måtte flytte inn til en venn.
Advokat i Leieboerforeningen, Tom Risa, er her veldig tydelig på at BKV Eiendom har opptrådd feil.
– Dette er ganske enkelt forbudt. Det er ren diskriminering, ingenting annet, sier Risa til E24.
Helomvending
Horvei svarte på BKV Eiendoms første e-post med tydelig kritikk om utleiers beslutning.
I svaret fra BKV Eiendom mener de at de faktisk har rett til å nekte indere å leie.
«At vi har kriterier for hvem som skal leie hos oss er vår rett og du kan synes det er urettferdig. Vi må i alle utleiesituasjoner ta en slik vurdering. Og når jeg sier at vi fra tidligere har dårlig erfaring med Indere så er det en grunn for det. Vi sier det ikke for å være vanskelige», skriver selskapet.
Horvei tar derfor kontakt med Jussformidlingen i Bergen. De kommer frem til at BKV Eiendom har brutt husleieloven.
Horvei videreformidler denne informasjonen til selskapet. De velger å ta en helomvending.
«Vi ønsker å invitere de på et møte på vårt kontor ila uken. Dersom alt viser seg å være i orden vil vi tilby de en kontrakt», skriver BKV Eiendom i en ny e-post.
Leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, forteller til E24 at det er sjelden at de får høre om rasistiske holdninger fra en utleier så tydelig i denne saken.– Dette er selve kjernen av hva rasistisk motivert diskriminering er, sier han.
En undersøkelse Antirasistisk Senter tidligere har gjennomført, viste at leietakere med tradisjonelle norske navn fikk nesten dobbelt så mange tilbud som dem med muslimsk-klingende navn, skriver E24.
Må ha en saklig grunn
– En utleier har fullt ut lov til å velge de leietakerne man ønsker, så lenge man ikke diskriminerer. Dersom en utleier har nektet en person å leie, eller valgt én fremfor en annen, må den kunne dokumentere hvorfor, forklarer advokat i Huseiernes Landsforbund, Anders Leisner til E24.
– Utleier har mulighet til å avslå en fremleiekontrakt dersom det enten er saklig grunn, eller hvis leiligheten blir klart overbefolket, forklarer Risa fra Leieboerforeningen til E24
Kan være ulovlig
Rådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Shorish Azari, mener situasjonen kan være et brudd på straffeloven
«Det er ikke utenkelig at dette kan være innenfor straffeloven §186, som tar for seg diskriminering», skriver Azari i en e-post til E24.
Ombudet er også sikker på at dette er et klart brudd på husleieloven.
Hevder de ikke ekskluderer noen
Ingen i BKV Eiendom har ønsket å la seg intervjue i saken, men daglig leder i BKV Eiendom, Tor Kristian Kjølvik, har svart på spørsmål på epost fra BT.
Han forteller at de på ingen måte er rasistiske og at de tidligere har måttet si nei til mange indere. Han svarer ikke på spørsmål om det er en fast policy selskapet har og om flere folkegrupper har blitt nektet leie av lignende årsaker.
«Vi ekskluderer ingen fra å leie hos oss», skriver Kjølvik videre i e-posten og at de for tiden har omtrent 30 forskjellige nasjonaliteter boende hos seg og at mange av disse har vært flyktninger eller har innvandrerbakgrunn.