Hva er fradeling?

Fradeling av en tomt innebærer at tomten blir skilt fra den opprinnelige eiendommen. Resultatet blir en ny, frittstående og uavhengig eiendom.

Forskjellen mellom fradeling og seksjonering

Fradeling og seksjonering er de vanligste måtene å skille ut ny eiendom fra en eksisterende eiendom på. De er imidlertid forskjellige, idet seksjonering innebærer opprettelse av et eierseksjonssameieLes mer om seksjonering her.

Om det er mest hensiktsmessig å fradele eller seksjonere, vil avhenge av de konkrete forholdene i hvert enkelt tilfelle. Det beror blant annet på hva slags eiendom det er tale om, samt hvilke regler som gjelder i den aktuelle kommunen.

Ved fradeling av en tomt, vil den nye tomten bli en ny, frittstående eiendom som ikke har noen tilknytning til den opprinnelige eiendommen. Ved seksjonering vil den opprinnelige eiendommen deles opp i eierseksjoner, og eierseksjonene vil til sammen utgjøre et eierseksjonssameie. Opprettelse av et eierseksjonssameie innebærer at man må forholde seg til bestemmelsene i eierseksjonsloven.

I noen tilfeller kan fradeling være vanskelig eller til og med umulig. Dette kan for eksempel skyldes at det er vanskelig å oppfylle kravene til utnyttelsesgrad eller adkomstvei. I slike tilfeller vil det være mer hensiktsmessig å seksjonere eiendommen.  Seksjonering vil i slike tilfeller gi deg en større frihet til å disponere over eiendommen slik du ønsker.

Les om hva man kan seksjonere her.

Hvordan fradeler jeg en tomt?

Dersom du ønsker å fradele en tomt, må du søke om tillatelse fra kommunen. Når kommunen har mottatt søknad om fradeling, vil den sørge for en oppmåling av tomten, og gi den et eget gårds- og bruksnummer. Den nye eiendommen blir en egen enhet som blir registrert i matrikkelen. Videre sendes det melding til tinglysing.

Søknadsprosessen og vilkårene for fradeling

Søknaden om tillatelse til fradeling må blant annet inneholde:

  • Nabovarsel
  • Søknadsskjema
  • Følgebrev med redegjørelse for situasjonen
  • Reguleringskart og tegninger av bebyggelsesforslag på ny tomt

Merk at enkelte kommuner kan kreve ytterligere dokumentasjon.

Når kommunen behandler søknaden, vil den ta stilling til om tomten kan bebygges. Fradelingen må skje i samsvar med gjeldende arealplan, det vil si kommuneplanens arealdel eller reguleringsplan for området. Dette innebærer at den fradelte tomten må ha samme formål som området er avsatt til i de gjeldende planene. Tomtegrensene må også samsvare med plankartet for tomtegrenser i området.

Fradelingen må også skje i henhold til bestemmelsene i plan- og bygningsloven. Loven stiller blant annet krav til utearealer, parkeringsarealer, adkomstvei, vann og avløp. Både den fradelt og den opprinnelige tomten må oppfylle kravene. Det er følgelig ikke mulig å fradele en tomt dersom dette medfører at den opprinnelige tomten ikke lenger vil oppfylle kravene.

Registrering av eier

Når en tomt blir fradelt, vil eieren av den opprinnelige tomten også bli stående som eieren av den fradelte tomten. Eierforholdene blir ikke oppdatert automatisk. Det er eieren av den opprinnelige tomten som må endre på eierforholdene. Dersom den fradelte tomten skal få en ny eier, må den opprinnelige eieren tinglyse nytt skjøte.

Heftelser på den nye eiendommen

Når en tomt blir fradelt, vil alle heftelser som påhviler den opprinnelige tomten følge med over på grunnboksbladet til den nye tomten. Dersom du ønsker at den nye tomten skal være fri for heftelser, må heftelsene slettes. Du må da sende en henvendelse til Kartverket og begjære sletting av heftelsene.