bråk nabo

Kommunale boliger preges av væpnede aksjoner og trusler – naboene er livredde

Det har vært en rekke politiaksjoner ved den kommunale boligen i Kjørbekkveien den siste tiden. Naboene er livredde. 

Telemarkavisen ble kontaktet av en beboer etter en av politiaksjonene.

– Det er dette som skjer når de velger å sette opp en hardbruksbolig midt i et ellers så rolig boligfelt. Den væpnede aksjonen i kveld skremmer oss. Noe må gjøres, sto det i meldingen.

Les mer om nabotvister i denne artikkelen.

Denne hardbruksboligen er et kommunalt tilbud til folk som ikke klarer å skaffe egen bolig, og som sliter med å bo i vanlige boliger. Boligen består av to boenheter og ligger i et nabolag på Kjørbekk.

De siste ukene har det vært bråk og flere politiaksjoner ved hardbruksboligen i Kjørbekkvegen. Naboene har også opplevd trusler fra beboerne.

Asbjørn Hovstø, medlem av Gimsøy lokalutvalg, sendte en bekymringsmelding til kommunen allerede i starten av september.

Han ble plaget av bråk og politiaksjoner utenfor boligen. Det var hele fem politibiler til stede og en hundepatrulje gjennomsøkte eiendommen.

– Det bor familier med små barn rundt den kommunale boligen. Som nærmeste nabo er vi svært bekymret for bråk fra boligen og klientellet som tiltrekkes av boligen, forteller Hovstø til Telemarksavisa.

Les også: Hvor mye støy har naboen egentlig lov til å lage

Han forteller videre at den siste tiden har det vært bråk så og si daglig.

– Vi ønsker ro i nabolaget. Vi kan ikke håndtere slike tilfeller selv, sier han til Telemarksavisa.

Leder Espen Schmitz i lokalutvalget forteller at det er viktig for lokalsamfunnet at dette blir tatt tak i nå. Og det gjelder både for de som bor i boligen og menneskene rundt.

Marita Nilsen Kaspersen bor sammen med ektemannen  i hardbruksboligen. Hun er tidligere rusbruker og har en fengselsdom bak seg. Nå vil hun og mannen ha en ny start og leve et vanlig A4 liv. Hun innrømmer at det har vært noe bråk, men ikke så mye som naboene skal ha det til. Kaspersen legger også til at de har fått skylden for mye faenskap i boligen, noe hun mener er ufortjent.

– Vi er blitt jaget overalt, men vi kan ikke bo på gata, sier hun.

Kaspersen forteller videre at de ved en anledning faktisk var nødt til å knuse en rute. Hun hevder at det var fordi de hadde mistet husnøkkelen, og at de fikk tillatelse fra politiet om dette.

Telemarksavisa konfronterer Kaspersen om politiutrykninger og en knivstikking, og om hun har forståelse for at slikt skaper bekymrer

– Politiet har vært her flere ganger, blant annet i forbindelse med en knivstikking. Har du forståelse for at slikt skaper bekymring i nabolaget?

– Det var ingen knivstikking, men en stokk som ble brukt til å skade noen. Og det skjedde utenfor boligen vår, i gata. Det var noen av våre gjester som havnet i bråk. Vi holdt oss i ro inne. Men politiet bura inn alle sammen over natta. Vi slapp ut igjen neste dag, etter avhør. Det ble ikke noe mer av den saken for vår del, svarer Kaspersen til Telemarksavisa.

Hun hevder at hun og ektemannen  har roet seg betraktelig og kommer til å fortsette med dette fremover.

– Vi spiller ikke høy musikk og fester her lenger. Men vi tar en øl som vanlige folk. Hvis vi skal ta en fest, drar vi ut på byen. Det har kommunen bedt oss om nå, og det vil vi respektere, forteller hun.

Trine Almenning, leder av utvalg for helse og omsorg, forteller til Telemarksavisa  at hun har stor forståelse for at boligen på Kjørbekk skaper uro i nabolaget. Hun påpeker videre at kommunen faktisk har plikt til å skaffe boliger til mennesker som sliter med rus og andre problemer.

-Dette er en tilbakevendende utfordring i ulike områder i byen. Men folk skal bo et sted, selv om de sliter med å bo, forteller Almenning.

Telemarksavisen vil gjerne vite hvorfor det plasseres det hardbruksboliger i nabolag med småbarnsfamilier.

– Dette har vi styra mye med. Men det er vanskelig å finne passende steder. Menneskene det gjelder har ofte behov for å bo i nærheten av sentrum. Da blir det vanskelig å plasser dem langt utenfor byen. Samtidig skal folk føle seg trygge hjemme. Dette er en problematikk vi strever med. Kanskje vi må ha enda flere boliger med delvis bemanning. Det er noe at det vi vurderer nå, svarer politikeren.

Telemarksavisa kontaktet har kontaktet kommunikasjonssjef Anne Spånem for kommentarer.

– På generell basis kan vi ikke uttale oss om enkeltsaker, og det gjelder også denne. Det som er viktig å vite at selv om vi ikke uttaler oss direkte om saken, jobbes det for løsninger, – også i dette tilfellet. Dersom det oppstår akutte situasjoner, alvorlige hendelser eller lovbrudd, må politiet kontaktes først. Kommunen har hele tiden samarbeid med politiet, svarer Spånem i en e-post.